Cardano lanceert met succes Alonzo Hard Fork, maar "verwachtingen moeten worden gemanaged"

Cardano Alonzo hard fork 

Gisteren, 12 september 2021, heeft Cardano met succes de Alonzo hardfork geïmplementeerd. De lancering kwam precies een maand nadat Cardano op 12 augustus over het evenement had getweet. Volgens de tweet zou de upgrade plaatsvinden in tijdperk 290.

De Alonzo-upgrade brengt slimme contractmogelijkheden naar de Cardano-blockchain. Het platform temperde echter de feeststemming nadat het had opgemerkt dat het nog te vroeg is om te profiteren van de verbeteringen.

 

Alonzo staat op de roadmap van Cardano, die in de volgorde: Byron, Shelley, Goguen, Basho en Voltaire, verschillende fasen omvat. Elk van deze ontwikkelingsstadia introduceert unieke mogelijkheden in het gedecentraliseerde netwerk.

Zo vormt Byron de basis, brengt Shelley decentralisatie in en introduceert Goguen smart contract-functionaliteiten. Basho en Voltaire openen respectievelijk de deur naar schaalvergroting en bestuur. Alonzo maakt deel uit van het Goguen-tijdperk.

In een blogpost merkte het Cardano team op dat, hoewel de succesvolle hard fork als een bestemming aanvoelt, het het begin is van een nieuwe, opwindende reis.

De ontwikkelaars voegden eraan toe dat het tijd is om te beginnen met "het bouwen van een gedecentraliseerd systeem dat economische identiteit en kansen voor iedereen en overal uitbreidt."

Het is tijd voor Dapps en DeFi op Cardano

De komst van Alonzo op de Cardano-blockchain geeft ontwikkelaars de kans om te profiteren van Plutus-scripts. Volgens het Cardano-team gebruikt Plutus de Haskell-programmeertaal, die "speciaal is gebouwd" voor het ontwikkelen van slimme contracten.

Bijgevolg zal de blockchain nieuwe toepassingen inluiden die gebaseerd zijn op gedecentraliseerde applicaties (Dapps) en gedecentraliseerde financiën (DeFi).

Cardano merkte op dat de toepassingen zouden variëren van "eenvoudige apps van het swap-type tot gedecentraliseerde exchanges (DEX's) en complexere computerprogramma's zoals orakels en door crypto ondersteunde algoritmische stablecoins."

IOHK (Input Output Hong Kong), het bedrijf dat zich bezighoudt met de engineering en technologie van Cardano, heeft onthuld dat het Plutus-ontwikkelaars heeft opgeleid en dat meerdere projecten zijn begonnen met "ontwikkelen op Plutus".

Vanwege het langverwachte karakter van de upgrade, vertelde het team zijn gemeenschap dat "verwachtingen moeten worden gemanaged".

Volgens het team zijn sommige verwachtingen onredelijk. "Cardano-volgers" kunnen bijvoorbeeld tijdens de lancering onmiddellijk op zoek zijn naar "beschikbare consumentenklare Dapps".

Na 4 jaar is het tijd om de critici te bestrijden

Cardano is opgericht door Charles Hoskinson, die ook wordt geassocieerd met de medeoprichter van Ethereum, Vitalik Buterin. Hoskinson zei dat Cardano superieur zal zijn aan Ethereum.

Dit stuitte echter op obstakels en kritiek. Het platform is vooral bespot omdat het meer dan drie jaar na de geboorte in 2017, nog steeds geen slimme contractmogelijkheden biedt.

Dit werd verergerd toen de eerste Dapp op het testnet geen gelijktijdige transacties kon verwerken. Minswap, een multipool-exchange, had moeite om meer dan één transactie tegelijkertijd af te handelen.

De tekortkoming ontlokte woede bij Anthony Sassano, een diehard Ethereum-fan. Sassano vondt dat, ondanks dat Cardano zes jaar 'peer-reviewed onderzoek' deed, zijn inaugurele Dapp niet zoals verwacht presteerde.

In een tweet merkte de Ethereum-maximalist op dat de mislukking de ADA-supporters deed ontdekken "dat je je weg uit fundamentele problemen niet kunt peer-reviewen." In reactie daarop zei het Cardano team dat het niet hun doel is om Dapps te ondersteunen die beperkt zijn tot een enkele "transactie per blok".

Sommige projecten hebben echter gezegd dat ze hun lancering op Cardano zullen uitstellen totdat de hapering bij het verwerken van gelijktijdige transacties is opgelost. Hoskinson verklaarde dat de Alonzo-hardvork zal worden gelanceerd met "slimme speelgoedcontracten".

Buy the Rumors Sell the News

De anticipatie van de upgrade deed de ADA koers omhoogschieten naar een recordhoogte van iets meer dan 3 USD eerder deze maand. Helaas hield de koers hier geen stand, waardoor deze naar een dieptepunt van 2 USD werd gestuurd.

Sindsdien schommelt de Cardano koers tussen $ 2 en $ 2,8. De daling duidde op een mogelijk “Buy the Rumors Sell the News” -scenario.

Interessant is dat ondanks de recente koersdaling, de Cardano koers sinds juli met meer dan 190 procent is gestegen en sinds januari van dit jaar met meer dan 1600 procent.

Cardano koers grafiek 

Op het moment van schrijven wisselde Cardano van eigenaar voor $ 2,42 en daalde het de afgelopen 24 uur met meer dan 9 procent.

Met een marktkapitalisatie van meer dan $76 miljard is ADA de op twee na grootste cryptocurrency. Het kan echter enige tijd duren voordat het zijn missie bereikt om ETH voorbij te gaan, dat momenteel een marktkapitalisatie heeft van meer dan 370 miljard USD.

Volgens een recent rapport dat zich richt op blockchain-ontwikkeling, behoorde Cardano tot de toonaangevende gedistribueerde platforms met hoge ontwikkelaarsactiviteit in de laatste zes maanden van 2020 en de eerste zes maanden van 2021.