Sterke groei op het Cardano netwerk in Q2 blijkt uit on-chain data

Cardano logo omringd door ADA munten 

Het on-chain analytics platform Messari heeft een rapport gedeeld omtrent de prestaties van het Cardano (ADA) netwerk in het afgelopen kwartaal. De crypto markt ervaart momenteel een prijscorrectie en Cardano heeft moeilijke maanden gekend. Het rapport vergelijkt de ontwikkelingen van het populaire altcoin netwerk ten opzichte van vorige kwartalen, hierin is duidelijk te zien hoe Cardano blijft groeien. Andere metrieken laten weer een daling zien. Wat betekent dit voor de ADA koers en wat kunnen beleggers verwachten in de rest van 2023? 

Cardano stablecoins zorgen voor sterke DeFi groei

Niet lang geleden (11 november 2022) werden stablecoins voor het eerst beschikbaar op het Cardano netwerk. Hoewel niet iedereen deze stabiele munten gebruikt, vormen ze een belangrijke bron van groei voor het netwerk. Doordat het toegang biedt tot een stabiele waarde op het netwerk, durven beleggers meer gebruik te maken van Decentralized Finance (DeFi) activiteiten op het netwerk. Dit is duidelijk terug te zien in Figuur 1, waar de Total Value Locked (TVL) op het Cardano netwerk is weergegeven over het afgelopen jaar. Hierin is duidelijk te zien hoe de totale waarde die opgesloten zit in DeFi (roze lijn) sterk is gecorreleerd aan de beschikbaarheid van stablecoins op het netwerk. Met de beschikbaarheid van iUSD en DJED op het netwerk begon ADA met haar TVL opmars. Momenteel is er ruim 550 miljoen ADA opgesloten in DeFi protocollen. 

Doordat stablecoins een stuk stabieler zijn dan de meeste altcoins zijn ze erg bruikbaar om handels paren te voorzien op decentrale exchanges en daalt het risico voor de liquiditeits beheerder. De verwachting is dat dit het gebruik van DeFi verder zal voeden en het de TVL ondersteunt om nieuwe hoogtes te bereiken. Een stijging in de TVL waarden betekent ook dat het verhandelbare aanbod significant daalt en dat er meer liquiditeits paren beschikbaar zijn waardoor DeFi gebruik kan toenemen. Dit heeft allemaal een positieve werking op de ADA koers

TVL op het Cardano netwerk
Figuur 1: TVL op het Cardano netwerk (bron; Messari)

Staking neemt af op Cardano netwerk

Een opvallende ontwikkeling is de afname in staking op het netwerk. Staking biedt gebruikers de mogelijkheid om hun ADA in te zetten voor een periodieke beloning, dit zijn zogeheten validators. Begin dit jaar was er nog een record hoeveelheid van ruim 25 miljard Cardano dat gestaked werd op het netwerk. In de maanden erna is dit afgenomen tot onder de 23 miljard Cardano. Dit is een afname van 8%, zoals is terug te zien in Figuur 2. De afname in staking betekent dat er meer Cardano terugstroomt in het verhandelbare aanbod. Dit kan zorgen voor extra verkoopdruk wat een drukkende werking heeft op de koers.

Staking op het Cardano netwerk
Figuur 2: Staking op het Cardano netwerk (bron; Messari)