Wat is Cardano?

wat is Cardano? 

Wat is Cardano? En hoe ziet de toekomst er uit voor deze populaire cryptocurrency?

Cardano is een altcoin die onlangs het nieuws haalde door qua marktkapitalisatie de op twee na grootste cryptocurrency te worden. Kort daarna viel Cardano uit de top drie en staat momenteel op nummer 5 op de lijst met de meest waardevolle digitale activa. Hoewel de altcoin korte tijd een positie in de top drie bekleedde, was het voldoende om het op de radar van elke blockchain-investeerder te zetten. Maar wat is Cardano eigenlijk en hoe heeft het zijn positie als een van de leiders van de cryptocurrency-markt weten te bereiken?

Wat is Cardano?

Cardano (ADA) is een cryptocurrency die in 2017 is gemaakt door Charles Hoskinson, een van de mede-oprichters en belangrijkste ontwikkelaars van Ethereum. In wezen is Cardano een digitale asset die trouw blijft aan de oorspronkelijke waarden van het crypto-ecosysteem: een deflatoire, gedecentraliseerde, democratische en open source cryptocurrency.

De kernwaarde van Cardano is democratisering. ADA is ontworpen om meer gedecentraliseerd en democratisch te zijn dan concurrerende digitale activa zoals Bitcoin of Ethereum. Het bestuur van het Cardano-netwerk wordt verdeeld onder alle ADA-eigenaren, die actief kunnen deelnemen aan de beslissing welke weg de evolutie van Cardano in de toekomst zal inslaan.

Het belangrijkste kenmerk van Cardano vanuit technologisch oogpunt is de netwerkinfrastructuur die is gebouwd op een Proof of Stake (PoS) -algoritme, in tegenstelling tot het Proof of Work (PoW) -algoritme dat door Bitcoin wordt gebruikt. Het Proof of Work-algoritme vereist enorme hoeveelheden rekenkracht om het netwerk te laten werken, wat zich vertaalt in een enorm elektriciteitsverbruik. Het Proof of Stake-algoritme daarentegen omvat niet de behoefte aan mining-blokken met gespecialiseerde hardware, dus de energiekosten van het netwerk zijn veel lager.

Het Proof of Stake-algoritme stelt de ADA-investeerders ook in staat om te profiteren van enkele functies die typisch kenmerkend zijn voor DeFi-oplossingen (gedecentraliseerde financiering). Cardano-eigenaren kunnen bijvoorbeeld een constant passief inkomen verwerven door ADA eenvoudigweg vast te houden via het proces dat bekend staat als “staking”.

Wat zijn de toepassingen van Cardano?

Geen enkel digitaal activum zou de op twee na grootste cryptocurrency op de markt kunnen worden zonder echte problemen op te lossen en daadwerkelijke use-cases te hebben. Net als andere marktleiders is ADA een multifunctioneel bezit dat voor een groot aantal toepassingen wordt gebruikt.

Omdat Cardano zo toegankelijk is, kan het gemakkelijk worden aangepast om veel verschillende functies te vervullen. Universiteiten gebruiken Cardano om inloggegevens op de blockchain op te slaan, de landbouwsector gebruikt ADA om de levenscyclus van groenten en fruit te volgen om ervoor te zorgen dat ze vers op de tafel van de consument terechtkomen, en retailers kunnen Cardano gebruiken om hun bedrijf te beschermen tegen namaakgoederen. .

Omdat Cardano is gemaakt door een van de medeoprichters van Ethereum, lijkt ADA in veel opzichten op ETH. Het Cardano-netwerk is ontworpen om zo multifunctioneel mogelijk te zijn, en in plaats van een blockchain te zijn met beperkt gebruik, wordt het gezien als een platform waarmee mensen hun eigen slimme contracten kunnen lanceren en hun eigen dApps (gedecentraliseerde applicaties) kunnen ontwikkelen. Hierdoor zijn de toekomstige toepassingen van de Cardano blockchain vrijwel onbeperkt.

Het is vermeldenswaardig dat er in de nabije toekomst een enorme update van het Cardano-netwerk gepland staat. De update genaamd "Mary" zal de Cardano-blockchain eindelijk veranderen in een volledig operationeel platform voor slimme contracten, vergelijkbaar met Ethereum. ADA-gebruikers kunnen moeiteloos hun eigen tokens maken, net zoals Ethereum-gebruikers hun eigen ERC-20-tokens kunnen lanceren.

Als Cardano met succes kan voldoen aan de use case van een token-lanceringsplatform, kan de potentiële groei van ADA enorm zijn. Aangezien Ethereum onlangs last heeft gehad van zeer hoge vergoedingen, vervaagt zijn populariteit als het go-to-platform om tokens op te bouwen langzaamaan. Als Cardano erin slaagt een efficiënter platform voor slimme contracten te creëren, kan het een deel van het marktaandeel van Ethereum wegnemen en misschien zelfs ETH overtreffen in de rol van de meest populaire altcoin.

Waarom is Cardano een waardevolle investering?

Vanuit het oogpunt van de belegger is het grootste voordeel van Cardano het feit dat het een volledig deflatoire cryptocurrency is. Met andere woorden, ADA heeft een strikt vast maximaal aanbod, een functie die erg lijkt op Bitcoin. Het totale aanbod van Cardano is beperkt tot 45 miljard, en er kan nooit een enkele ADA boven die limiet worden gecreëerd.

Deflatoire activa hebben de voorkeur van cryptoliefhebbers omdat hun aanbod in de loop van de tijd gegarandeerd zal afnemen. Naarmate het aanbod kleiner wordt, stijgt de prijs onvermijdelijk. Daarom zijn cryptocurrencies zoals Cardano en Bitcoin vooral waardevol voor mensen die geïnteresseerd zijn in langetermijninvesteringen.

Cardano bereikte zijn hoogste punt ooit op 27 februari, toen 1 ADA $ 1,48 waard was. Hoewel daarna een kleine correctie plaatsvond, zorgde het worden van de op twee na grootste cryptocurrency voor een recordhoge interesse in Cardano, wat waarschijnlijk zal resulteren in de verdere groei van de Cardano koers in de nabije toekomst.

Wordt Cardano weer een van de 3 grootste cryptocurrencies?

Cardano kon niet lang genieten van zijn status als de op twee na grootste munt op de markt. Al snel na het betreden van de top 3 werd ADA overtroffen door Binance Coin (BNB) die zijn positie op het podium herwon.

Het eerste dat duidelijk wordt wanneer we de huidige marktsituatie analyseren, is dat zowel Bitcoin als Ethereum momenteel buiten het bereik van welke andere crypto-coin dan ook liggen. Bitcoin zelf is meer waard dan alle andere munten in de top 100 bij elkaar gecombineerd, en de marktkapitalisatie van Ethereum is momenteel 5 keer hoger dan de kapitalisatie van Binance Coin, dat voorlopig het op twee na grootste digitale activum is.

BTC en ETH lopen zo ver voor op ieder ander project, dat het moeilijk voor te stellen is dat een andere cryptocurrency met hen concurreert. De strijd tussen altcoins, die de gelijken van Bitcoin en Ethereum willen worden, is echter zeer competitief.

Momenteel hebben vier munten in de top 10 zeer vergelijkbare marktkapitalisaties: Cardano (ADA), Binance Coin (BNB), Tether (USDT) en Polkadot (DOT) worden allemaal gewaardeerd op ongeveer $ 30- $ 40 miljard. In de praktijk kan er van alles gebeuren en elk van deze digitale activa kan in de nabije toekomst de op twee na grootste cryptocurrency worden op basis van marktkapitalisatie.